Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fredrik Backman HÉTKÖZNAPI SZORONGÁSOK című könyvében nem mindennapi, megkapó stílussal és humorral, na meg furcsánál furcsább szereplőkkel találkozhatunk. Adott egy bankrabló, aki annyira pancser, hogy nem is rabol bankot, majd pedig véletlenül túszokat ejt egy eladó lakás érdeklődőinek személyében. Adott még a városka rendőrségének két embere, akik történetesen apa és fia, és persze az ideiglenesen összezárt túszok. A történet ide-oda ugrál az időben, miközben lassan kirajzolódik előttünk a szereplők előélete és azok a bizonyos összefüggések. Mint a puzzle darabjai, itt is minden a helyére kerül.

Backman komoly dolgokról beszél könnyed és fanyar humorral. A szereplői közül először mindenki egy kicsit szokatlan, de a végére képtelenség nem szeretni őket. Jó lenne, ha a való életben is ennyire őszinték és szókimondóak lennénk egymással. Backman feléleszti abbéli hitünket, hogy ez a világ egy jó hely, hogy még nincs minden elveszve.

„Meg kell győznünk magunkat, hogy többek vagyunk a tegnapi hibáinknál. Hogy a jövőbeli választásaink is mi vagyunk, a holnapok is mi vagyunk.” (F. Backman)