Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Miért Öregiskola?

Intézményünk épületében működött egykor a község elemi iskolája. Arra a kérdésre, hogy mióta volt ebben az épületben az oktatás, pontos adatot nem találtunk. Az U alakú épület szerepel az 1885-ös kataszteri térképeken, 1910-ben pedig a jobbszárnyat bővítették, ekkor már egészen biztos, hogy itt volt az elemi iskola. 1933-ban készült el, az új mostani iskolaépület első része. Fokozatosan bővítették. De a mai itt született középkorú, idős emberek még az Öregiskola épületében kezdték a betűvetést. A könyvtár egy részének a helyén volt a tornaterem, a kisteremben osztályterem, a nagyterem helyén is osztálytermek voltak, és az épület hátsó részén pedig az igazgatói lakás kapott helyet. 

A hetvenes évek második felében az épületből folyamatosan vonták ki az oktatás, napközis nevelés funkcióit, ahogyan az új iskola bővült. A nyolcvanas évekre az épület magára maradt. Állaga egyre romlott, ablakait bedeszkázták. Többször felmerült a bontás gondolata is. 

A község régi lakói azonban nagyon szerették az épületet, ahogy emlegették, az Öregiskolát. Sokszor álltak ki mellette, közadakozásból kicserélték a homlokzati ablakokat. Végül az épület két szárnya két különböző pályázati konstrukcióban kelhetett életre. 2006-tól fokozatosan az épület bal szárnyát kezdték használni, majd 2013-ban kezdődött a jobb szárny felújítása. 

A Nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár intézményi alapítása 2007. szeptember 16-án történt, ekkor határozott úgy a község képviselő-testülete, hogy a neve legyen az, ahogyan az épületet egykor használók ismerik, tehát Öregiskola.